Om oss

Om företaget

Järna Rostfria är ett företag som arbetar med stor bredd inom rostfritt, aluminium samt diverse andra metaller. Vi tillverkar små eller stora serier enligt uppdrag från er. 

Vi kan hjälpa er med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning. 

Vi har tillverkning av rostfria konstruktioner och produkter huvudsakligen inom marinbranchen samt industrin.

Verksamheten bedrivs i en 1000m2 nybyggd fastighet i Järna utanför Södertälje.

Där utför vi klippning, kantbockning, tig/mig svetsning, orbitalsvetsning av rör m.m.

Vi lagerför ett stort sortiment av rostfritt material för att snabbt kunna hjälpa kunder i krisande situationer. 

Järna Rostfria tillverkar och säljer ett eget sortiment av ljuddämpare till marinmotorer samt rostfria komponenter i och kring avgassystem för våta avgaser till fritidsbåtar.

Vi är också specialister på tillverkning av rostfria tankar till båtar. Bränsle, vatten samt septiktankar. Detta har vi arbetat med under ca 30 år.

Svetsning utförs av svetsare med godkända svetsarprövningar enligt EN287-1.

Järna Rostfrias historia

Företaget startades 1974 av Rolf Kjellberg. AB Motorkraft i Stockholm importerade, utrustade och sålde Yanmar dieselmotorer till fritidsbåtar. Till dessa motorer behövdes rostfria vattenlås-ljuddämpare, samt bränsletankar för en säker drift. Rolf fick förtroende att tillverka dessa, och hela 1975 svetsade Rolf vattenlås på heltid. 1976 anställdes den första medarbetaren.

Hösten 1977 flyttade företaget in i egna lokaler som hade byggts under året. I slutet av sjuttitalet anställdes ytterligare en medarbetare. Yanmar sålde bra i Sverige, och var nu snart uppe i 3000 st motorer per år.

Tillverkningen av tillbehör tillkom hela tiden, och försäljningen av fritidsbåtar ökade, vilket innebar att rostfria tankar efterfrågades i hela landet.

Under 80-talet var tillverkningen i huvudsak relaterad till marinbranschen. Export av ljuddämpare startade nu och har ökat år från år.I dag finns vår största kund i Norge.

I början av 90-talet byggdes lokalerna ut, fler nya maskiner installerades och anställda ökade till 6 st. Vi fick nu kompetens till ett bredare utbud såsom:

  • konstruktioner i rostfritt, aluminium och stål
  • rörkonstruktioner inom VVS
  • rostfria arbeten till bygg och anläggning
  • rostfria arbeten inom livsmedelindustri

Vår tillverkning tog fart med bland annat export till Tyskland, och det var med  detaljer i rostfritt tillhörande larmbågar.

Fler exempel:

  • rostfria tankar för vattenrening och avlopp
  • utsmyckningskonst i rostfritt
  • detaljer till vattenkonstanläggningar
  • trycktankar till läkemedelsindustrin
  • diesel, vatten och septitaknar 20-700 liter för båtindustrin
  • en mängd olika rostfria detaljer till industrin

2004 lämnade Rolf över Järna Rostfria till sin son Kristian Trolle. En ny generation tog då över styrningen av företaget och som driver företaget framåt.